Çalışma Alanlarımız

ÇOCUK PSİKOTERAPİSİ
 
Oyun Terapisi
Oyun çocukların kendilerini ifade etmek için başvurdukları doğal yoldur. Tıpkı yetişkinlerin psikoterapi sürecinde kendilerini sözcükleri kullanarak ifade etmeleri gibi, çocuklar da yaşadıkları zorlukları ve duygularını oyun ile ortaya koyarlar. Çocuklarla yapılan terapilerde farklı kuramsal modeller temel alınarak çocukların yaşadığı psikolojik problemlerin çözülmesi, önlenmesi ve gelişimlerinin doğal akışında devam edebilmesi için oyunun terapötik gücü kullanılır. Oyun terapisinde çocuk ve terapist içinde aynı oyuncakların, malzemelerin bulunduğu odada düzenli olarak buluşurlar.
 
Bu tutarlılık ve süreklilik çocuğa güven duygusu verir ve duygularını ifade etmesi için alan açar. Çocuk iç dünyasını oyuna yansıtır ve zorlandığı deneyimlerini yeniden canlandırır. Terapist çocuğun duygularını yansıtır, deneyimlerini anlamlandırır ve kendini keşfetme sürecine eşlik eder. Terapistin kabul eden ve önyargısız tutumuyla kurulan güven ilişkisi terapinin önemli bir parçasıdır ve çocuk bu ilişki içinde kendini anlaşılmış hisseder.
 
Oyun terapisi sürecinde çocuk kendine ve ilişkilerine dair farkındalık kazanır. Duygularını, düşüncelerini tanır, yaratıcılığını ortaya koyar ve olumlu bir benlik algısı geliştirir. Zor duygulara karşı daha sağlıklı baş etme becerileri geliştirir ve duygu düzenleme kapasitesi artar. İlişkisel zorluklarla baş eder ve daha derinlikli ilişkiler kurar. Terapist çocukla yapılan seanslara paralel olarak ebeveynlerle ayrı seanslar yürütür.
 
Bu seanslarda çocuğun gelişimsel ihtiyaçları, ebeveyn-çocuk ilişkisi gibi konular üzerine çalışılır ve çocuğun terapi süreci desteklenir. Çocukların yaşadığı yoğun kaygı, korku, takıntılar, dikkat sorunları, dürtüsellik, uyku-yemek sorunları, davranış problemleri, ilişkisel zorluklar, travma, kayıp gibi birçok zorluk ile oyun terapisi yöntemi ile çalışılabilir.
 
Uyguladığımız terapi yaklaşımları:
• Çocuk merkezli oyun terapisi
• Psikodinamik çocuk terapisi
• Bilişsel-davranışçı çocuk terapisi
• Filial terapi
• Kum terapisi
• Gestalt terapisi
• EMDR
 
ERGEN PSİKOTERAPİSİ
Ergenlik dönemi duygusal ve fiziksel birçok değişimin yaşandığı, çocuklukla yetişkinlik arasında kalan gelişimsel bir dönemdir. Aileden ayrışma, bağımsızlaşma, kimlik gelişimi ve arkadaşlık ilişkileri gibi konular bu dönemde önem kazanır. Tüm bu değişimlerin içinden geçen ergenler farklı duygusal zorluklar yaşayabilirler ve bu zorluklarla baş etmek için terapi desteğinden faydalanabilirler. Terapi süreci genellikle konuşma üzerinden ilerler ancak zaman zaman oyun ya da sanat malzemeleri de kullanılabilir.
 
Ergen terapist ile kurduğu güven ilişkisi içinde duygularını, düşüncelerini ifade eder ve yaşadığı problemlere dair iç görü kazanır. Ergen davranışlarının altında yatan ruhsal süreçleri ve yaşadığı karmaşık duyguları anlamlandırır.  Psikoterapi ergene kim olduğunu, ihtiyaçlarını, arzularını ve geleceğe dair hedeflerini keşfetmesi için bir alan açabilir. 12-18 yaş arasındaki gençler endişe, depresif ruh hali, duygularını kontrol etmede güçlük, sınav kaygısı, aşırı bilgisayar kullanımı, ailesel çatışmalar, sosyal problemler, travma gibi pek çok zorluk için terapiye başvurabilirler.
 
 
Uyguladığımız terapi yaklaşımları:
• Psikodinamik terapi
• Bilişsel-davranışçı terapi
• Kum terapisi
• EMDR
 
 
EBEVEYN DANIŞMANLIĞI
Ebeveyn danışmanlığı çerçevesinde aileler ebeveynlikle ilgili yaşadıkları zorluklar ile ilgili destek alabilir ve çocuklarının duygularını, gelişimsel ihtiyaçlarını daha iyi anlamaya çalışabilirler. Bu danışmanlık ebeveynlerin ihtiyaca göre kısa veya uzun süreli destek aldığı, uzmanın ebeveynlik tutumları, sınır koyma, sağlıklı iletişim, çocuk gelişimi gibi konularda öneriler verdiği bir çalışma olabilir. Ayrıca “boşanma” gibi belirli bir konuyu nasıl ele alacaklarıyla ilgili zorlanan aileler de bu danışmanlıktan faydalanabilir. Tercih edilen durumlarda ebeveyn danışmanlığı anne babaların ebeveynlik deneyimleri ve çocuklarıyla ilişkileri üzerine çalıştıkları ve farkındalık kazanmayı amaçladıkları daha uzun süreli bir süreç şeklinde de ilerleyebilir.
 
YETİŞKİN PSİKOTERAPİSİ
Farklı psikolojik sorunlar yaşayan ya da kendilerini daha iyi tanımak isteyen bireyler yetişkin psikoterapisine başvurabilirler. Yetişkin psikoterapisi terapist ve danışan arasında karşılıklı konuşma şeklinde ilerler ve aralarında kurulan terapötik güven ilişkisi sürecin önemli bir parçasıdır. Terapist temel aldığı kuramsal yaklaşıma göre çeşitli teknikler uygular ve danışanın kendini, duygularını ve ilişkisel dinamiklerini anlamasına yardımcı olur.
 
Bireyler belirli bir problemle ya da yaşadıkları bir semptomla baş etmek için ya da yalnızca iç dünyalarını daha iyi anlayabilmek için psikoterapi sürecine başlayabilirler. Depresyon, kaygı, takıntılar, öfke sorunları, ilişkisel problemler, yas süreci, travmatik deneyimler gibi pek çok konu bireysel psikoterapi sürecinde çalışılabilir.
 
Uyguladığımız terapi yaklaşımları:
• Psikodinamik terapi
• Bilişsel-davranışçı terapi
• Şema terapi
• Varoluşçu terapi
• EMDR
 
ÇİFT VE AİLE TERAPİSİ
 
GRUP ÇALIŞMALARI
 
ONLİNE TERAPİ/DANIŞMANLIK
Online terapi danışan ve terapistin internet ortamında, görüntülü konuşma platformlarını kullanarak görüştükleri çalışma biçimidir. Özellikle pandemi döneminin getirdiği koşullarla birlikte uzaktan yapılan terapi çalışmaları oldukça önem kazandı. Yaşadığı konum ya da farklı sebepler nedeniyle karşılıklı terapi hizmetine erişimi olmayan kişiler online terapiden faydalanabilirler. Merkezimizde ihtiyaç duyulan durumlarda yetişkinlere, ergenlere, ebeveynlere ve çocuklara online terapi ve danışmanlık hizmetleri sunmaktayız.
 
 
UYGULADIĞIMIZ DEĞERLENDİRMELER
• Objektif Testler
- Moxo Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Testi
- WISC-IV (Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği 4)
- WISC-R (Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği)
- CAS (Bilişsel Değerlendirme Sistemi)
- Denver II Gelişim Testi
- Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE)
- Frostig Görsel Algı Gelişim Testi
- Bender Gestalt Görsel Algı Testi
- MMPI: Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri
• Projektif Testler
- Tematik Algı Testi (TAT)
- Çocuklarda Tematik Algı Testi (CAT)
- Rorschach Mürekkep Lekesi Testi
- Projektif Çizim Testleri

Bize Ulaşın

Adres: Sahrayı Cedit Mah. Atatürk Cad. Atakılıç Apt. No: 36 Daire: 4 Kat: 1 Sahrayıcedit, Kadıköy / İSTANBUL
Tel: 0216 385 4507 - 0216 385 4508
0 530 977 5239
E-Posta: info@sezgipsikoloji.com.tr

Çalışma Saatleri

Pazartesi - Cuma  10.00 - 20.00
Cumartesi: 10.00 - 18.00
Pazar: Kapalı
TOP